Ja és tradició que a Sant Fruitós se celebri la marxa de torxes el 10 de setembre, per escalfar motors per la Diada de Catalunya. Aquest any, a banda de reivindicar la independència, l’acte també es va solidaritzar amb els presos i exiliats.
Fins a 300 persones, entre veïns, gegants i els asmodais i goliaters, van participar en una marxa que va esgotar totes les torxes. El coordinador de l’ANC de Sant Fruitós, Gabriel Benet, es mostrava satisfet per la implicació dels santfruitosencs.
L’acte va començar puntual a 2/4 de 10 de la nit a la plaça de l’Esglesia, amb el discurs de l’Hereu de Sant Fruitós, Roc Grandia, que va dedicar unes paraules a aquells veïns i cossos d’emergència que l’1 d’octubre van defensar les urnes i els col·legis electorals per fer possible la votació. A partir d’aquí, Grandia va repassar els fets de la història recent que van seguir aquells dies (el 27-S, l’article 155 i l’empresonament i exili dels polítics i líders sobiranistes).
“Sembla mentida que es penalitzi per votar”, assegurava Grandia que també va encoratjar als presents a persistir i mobilitzar-se al carrer “com a deure per un futur millor”.
Una llarga marxa de torxes es va dirigir fins al Cobert de la Màquina de Batre, on els van rebre l’Agrupació Coral Sant Fruitós de Bages amb un repertori de cançons catalanes com “Que tinguem sort”, “l’Estaca” o “País Petit”. Durant el concert, molts dels assistensts es van apropar al centre del cobert i van cantar amb la coral. Moment en què els voluntaris de l’ANC van encendre un llaç groc d’espelmes que va dibuixar una postal d’esperança i solidaritat a la vetllada.
Finalment, el coordinador de l’ANC, Gabriel Benet, i l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, van dirigir unes paraules al públic.
Batanés qualificava “d’èxit” l’acte que s’havia organitzat i assegurava que “aquest és el país” que es vol.
Per la seva banda, Benet va llegir un manifest de l’ANC i l’acte va acabar amb un refrigeri per tots els assistents.