Sant Fruitós de Bages ja disposa d’un receptari sobre l’evolució gastronòmica de l’arròs

0
487
El xef Marc Puig-Pey (esquerra) i l'antropòleg Joan Ribas (dreta)
El xef Marc Puig-Pey (esquerra) i l'antropòleg Joan Ribas (dreta)

L’ha impulsat la Fundació Alícia i l’Ajuntament

L’arròs és un aliment especial pels veïns de Sant Fruitós de Bages. La Festa de l’Arròs, un dels esdeveniments més participats del poble en té part de culpa. Enguany, abans de la celebració el xef Marc Puig-Pey i l’antropòleg Joan Ribas, de la Fundació Alícia, han elaborat un receptari que fa un recull de receptes antigues i actuals d’aquest cereal.

El receptari conté dos blocs diferenciats, el primer és més seqüencial i repassa quatre plats repartits en quatre èpoques diferents. L’Edat Mijana, el segle XIX, segle XX abans de la guerra i l’època de la postguerra. Joan Ribas és antropòleg: “Identifiquem quatre receptes tipus, comencem amb una escudella, amb una mena de prou que no porta arròs, i acabem amb l’última recepta on l’arròs és el producte principal, i aquí el que hem fet nosaltres és evidenciar una seqüència en que l’arròs inicialment no té presència, i a mesura que va passar el temps va guanyant importància”.

A la presentació del receptari, Marc Puig-Pey va cuinar in situ al Nexe-Espai de Cultura tres elaboracions, una d’elles va ser les “boles d’arròs de Sant Fruitós”. El segon bloc té una perspectiva més d’homenatge a la Festa de l’Arrós del poble que ha explicat a Ona Bages el xef, Marc Puig-Pey: “Donar aquest valor afegit, aquest context explicatiu a diferents receptes, relacionades amb la Festa de l’Arrós i amb la història d’aquesta celebració. Des de l’arròs beneït, fins l’arròs agermanat. També l’arròs de la sagrera fent al·lusió a totes les verdures i als vegetals que s’han cultivat a l’entorn de la vila”.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’arxiu del poble estan impulsant el llibre ‘La Festa de l’Arrós de Sant Fruitós de Bages, el qual es presentarà el divendres 1 de març a la Biblioteca Municipal. Puig-Pey i Ribas hi han col·laborat en la vessant gastronòmica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí