Donació solidària de Sang a Sant Fruitós

0
436

El Banc de Sang i Teixits conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’Associació de Donants de Sang del Bages, preparen la  Donació de Sang per a aquest dijous 21 de juliol de 2014, de 10 a 14h i de 17 a 21.30h, a la sala de cultura

Hi haurà un ampli desplegament de mitjans i serveis: activitats i actuacions, sorteigs i regals, guarderia gratuïta, refrigeri atractiu gratuït, espai cèntric, ambient agradable… per donar el màxim de facilitats. L’objectiu és sensibilitzar sobre la manca de sang, i així captar nous donants i aconseguir un important nombre de donacions durant aquesta jornada.

La donació de sang és necessària perquè els hospitals i clíniques garanteixin una medicina de qualitat. La major part de les intervencions quirúrgiques, trasplantaments d’òrgans o tractaments oncològics que es fan cada dia necessiten la transfusió de components sanguinis. Tot i els avenços científics, l’única via per obtenir sang és la donació altruista.

Cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya

La major part de la població pot donar sang. Tan sols cal complir unes condicions bàsiques:

  • presentar un bon estat general de salut
  • tenir entre 18 i 65 anys (en edats superiors, sota prescripció mèdica)
  • pesar 50 quilos o més
  • en el cas de les dones, no estar embarassada

El metge responsable de l’extracció és qui decidirà, valorant un qüestionari que omple el possible donant i comentant-lo amb aquest, la idoneïtat de la donació.
Entre les principals situacions d’exclusió definitiva, destaquen:

  • Ser malalt de SIDA o estar infectat pel virus (tenir anticossos)
  • El consum de drogues per via endovenosa
  • Malalts amb coagulopaties tractats amb hemoderivats

De mitjana, per a una cirurgia cardíaca infantil es necessiten 6 concentrats d’hematies, 1 de plaquetes i 6 unitats de plasma

Què es fa de la sang de les donacions?

La sang s’analitza per vetllar per a la seguretat dels receptors. Es determina el grup ABO i l’ Rh del donant i s’apliquen proves per descartar malalties infeccioses com el virus de la SIDA, les hepatitis B i C, l’HTLV-I i l’HTLV-II, la sífilis i la malaltia de Chagas.

Generalment, la sang no es transfon directament. Se sotmet a un procés de fraccionament per obtenir els diferents components sanguinis: els concentrats d’hematies, els concentrats de plaquetes i el plasma.


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí