Sant Fruitós de Bages acull la reunió d’Ajuntaments de la xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai Més”

0
356

La passada setmana, Sant Fruitós de Bages va ser la seu de la setena trobada d’Ajuntaments  de la xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai Més”.

Durant la jornada, la cinquantena d’assistents van explicar històries i experiències d’aquest període tan dur i van intercanviar propostes en matèria de memòria democràtica.

L’acte va ser impulsat per l’associació Amical de Mauthausen i altres camps. Aquesta entitat es dedica a concienciar dels horribles fets que van tenir lloc durant l’holocaust nazi i qualsevol altre era feixista de la història, amb la intenció que no es torni a repetir.

A més dels testimonis directes d’aquesta època, l’esdeveniment va comptar amb discursos de figures i personalitats polítiques de diferents Ajuntaments de tot Catalunya adherits a la xarxa “Mai més”. Aquesta participació es va dividir en diferents ponències, com ara la d’”Origen, desenvolupament i incidència a la Joventut, del concurs nacional de la resistència i la deportació a França”, impartida per Charles-Jacques Martineti que, via streaming i amb traducció simultània. Aquesta personalitat va explicar propostes que es fan des del país, com aquesta.

Posteriorment a la ponència, des de l’associació Amical de Mauthausen es va explicar als assistents les bases de dades de recerca que es troben a disposició de la ciutadania.

La trobada va ser presidida per l’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñan, el tècnic de memòria democràtica de la Diputació de Barcelona, Xavier Méndez, i el president de l’Amical de Mauthausen Juan Calvo Gascón. 

De fet, també l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va aprofitar aquest acte per anunciar la presentació d’un projecte de memòria oral i el documental sobre la guerra i la postguerra al municipi “Aquella guerra que hi va haver” que s’estrenarà el pròxim 19 de novembre al Teatre Casal Cultural. 

A la tarda, els i les participants van visitar, al Museu de la memòria de la vinya i el vi, l’exposició sobre els deportats santfruitosencs als camps de concentració nazis, realitzada pels alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Gerbert d’Aurillac arran del seu viatge als camps de Mauthausen-Gusen.

A Sant Fruitós de Bages, gràcies al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, l’Amical i l’institut Gerbert d’Aurillac, anualment els alumnes de Batxillerat visiten els camps d’extermini nazis i coneixen, en primera persona, els fets que hi van succeir. Amb aquestes visites es fa una importantíssima tasca de conscienciació amb els i les joves del municipi.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí