Famílies i personal sanitari del Bages demanen més recursos i suport emocional per combatre l’Alzheimer

0
141

Un dia després del dia mundial de l’Alzheimer, les famílies dels pacients amb aquesta malaltia demanen més recursos i suport emocional. Creuen que està invisibilitzada i que no només necessiten més ajudes les persones que la pateixen, sinó també els que hi han de conviure

A Catalunya pateixen Alzheimer unes 86 mil persones i moltes famílies volen visibilitzar la càrrega que suposa. Sobretot econòmica. Diuen que per cada pacient, la família es gasta més de 30.000 euros l’any. Per això demanen que almenys part d’aquesta despesa es pugui cobrir a través d’ajuts. 

Inmaculada Fernández, vicepresidenta de la federació catalana d’Alzheimer, que demana a l’Estat que posi en marxa el Pla integral de demències 2019-2023, un document que dona resposta a les necessitats dels afectats i que, tot i que es va aprovar, no es va dotar de recursos pressupostaris, assenyala Fernández. També demanen que s’executi el Pla de demències de Catalunya.

 

Alzheimer al Bages

A casa nostra també hi ha professionals que treballen molt sovint amb persones amb demències. Dilluns, a l’espai de Salut, vam parlar amb la Queralt Barcons i la Clàudia Nodarse, infermera i metgessa de família, respectivament, del cap de Navàs.

Elles ens explicaven que part del problema era el tabú de molts malalts i familiars. Sobretot en les fases inicials de la malaltia, que no es perceptible per a molta gent, però que per a les famílies ja suposa un trasbals emocional. 

“Els pacients deixen de ser ells i desaprenen les necessitats bàsiques com menjar”

 

També asseguraven que la visibilitat d’alguns famosos com l’actriu Carme Elias estan donant a la malaltia, fa un bon favor perquè la societat sapiguem com és la seva vida i com hem de comportar-nos els que som a l’entorn. 

 

També explicaven que la dependència a vegades pot ser recíproca entre malalt i cuidador, i que per això demanen que es garanteixi l’atenció psicològica, també, per a les famílies. 

Sensibilització a Sant Fruitós

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’ICS Catalunya Central han organitzat una xerrada per tal que la ciutadania conegui els símptomes i efectes de l’Alzheimer i oferir als assistents eines de prevenció i detecció d’aquesta patologia

Aquesta xerrada anirà a càrrec d’Iván Sánchez, referent de benestar emocional i salut comunitària de l’EAP Navarcles-St. Fruitós-Santpedor de l’ICS Catalunya Central.

La xerrada es durà a terme el pròxim divendres 29 de setembre, a 2/4 d’11 del matí a l’Esplai.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí