El cribratge, un dels punts clau per la detecció precoç i curació del càncer

0
882

Una de cada 8 catalanes patirà càncer de mama al llarg de la seva vida. Avui és el Dia Mundial Contra el Càncer de mama, un tipus de càncer que afecta majoritàriament a les dones, però també pot afectar els homes. El càncer de mama és la primera causa de mort per tumor en les dones a escala estatal. Tot i així, entre el 80 i 90% de les dones queden lliures del càncer després de 5 anys d’haver-lo patit.

El doctor Culell, cap de la Unitat de Patologia Mamària a Manresa i coordinador del cribratge de mama, còlon i recte a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès; reforça la importància de l’auto palpació i els avantatges del cribratge, per tal de prevenir el càncer i actuar de forma més ràpida.

Les persones que pateixen càncer de mama corren el risc de perdre un pit. Tot i que el doctor Culell defensa que s’ha avançat molt i la invasió és mínima, fins al punt que moltes dones surten del quiròfan amb el tumor extirpat i un pit reconstruït, podríem dir, nou. Una altra fase complicada del càncer és la quimioteràpia, pels seus efectes secundaris, com la pèrdua del cabell. L’Elena Martínez, ens explica en clau d’humor i un cop superat el càncer, la seva experiència.

L’Olivera, l’associació d’ajuda mútua i de lluita contra el càncer de mama de Manresa, organitza un acte divulgatiu per avui a les 7 a l’Auditori Plana de l’Om de la capital bagenca. El Servei d’Oncologia i la Unitat de Patologia Mamària d’Althaia, donarà a conèixer el càncer de mama i els nous diagnòstics. L’acte clourà amb el grup de música l’Incantari.

Ràdio Sant Fruitós hem entrevistat a la Rosa Sánchez i l’Elena Martínez, afectades i membres del col·lectiu l’Olivera, una associació d’ajuda mútua i de lluita contra el càncer de mama, que té el punt de trobada a Manresa. La Doctora Elena Cillan membre del Servei d’Oncologia d’Althaia a Manresa i el Doctor Culell, cap de la Unitat de Patologia Mamària a Manresa i coordinador del cribratge de mama, colon i recte a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès; en una entrevista que podeu recuperar al web de la ràdio.

Imatge. Creative Commons 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí