Mohedano: “La Reforma Horària necessita un gran pacte social”

0
708
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El diputat al Parlament, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano, ha vingut avui al Nexe de Sant Fruitós de Bages, per parlar sobre la conciliació laboral i personal en una acte organitzat per Esquerra Sant Fruitós.

Mohedano és un dels 16 membres del Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH), la proposta ciutadana independent on treballen amb uns objectius comuns “tot i tenir diferències ideològiques, sovint, molt oposades”, segons ha explicat Mohedano.

La reforma horària proposa: compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina; introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida; avançar les hores dels àpats; sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.

Mohedano ha fet un repàs històric del canvi dels horaris que ha patit l’Estat amb la Segona Guerra Mundial, la postguerra i la situació actual davant d’unes 20 persones que s’han mostrat molt receptives a la proposta. Entre elles, hi havia membres dels grups locals d’Esquerra, Convergència i Gent fent Poble. També ha defensat els objectius de la reforma horària fent èmfasi en el comportament i el consum de la societat civil en un horari responsable. Mohedano ha avançat que al juny es farà una reunió amb molts dels agents per tal de decidir com s’enfocarà la campanya de sensibilització.

El diputat ha presentat 3 limitacions polítiques. La primera és la poca competència audiovisual, és a dir, la poca pressió que poden exercir perquè les cadenes de televisió emetin la programació de més audiència en horaris abans de les 11 de la nit. La segona, la dificultat per canviar els horaris comercials sense una revolució del consum on els mateixos clients comprin de 5 a 7 del vespre i no esperin a fer les compres a les 8 o 9 de la nit. La tercera és la competència laboral privada, com pot ser en el món de l’oci, perquè els locals obrin abans i tanquin a les 3 de la matinada i no a les 6. Una dificultat que segons Mohedano, en els cercles de l’oci nocturn s’ha parlat i han acordat ser més flexibles si la línia general era adaptar-se a aquesta reforma horària.

Un cop ha acabat la xerrada, els assistents han mostrat les seves inquietuds sobre fer o no migdiada, introduir l’hora de dinar a l’horari escolar i a secundària i els horaris de les grans superfícies que van en detriments dels comerços locals. Esquerra Sant Fruitós ha obsequiat a Fabián Mohedano amb la primera samarreta d’enguany del grup municipal.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí