Milers de bagencs sostenen la 33a Transèquia

0
677

JOAN GRIERA | ONA BAGES. Més de 5.000 bagencs van participar de la festa esportiva més sostenible i familiar dels últims anys: la 33a Transèquia. La previsió meteorològica feia patir els impulsors d’aquesta caminada popular que se celebra des del 1985, però al final el temps es va aguantar i el sol va acompanyar els participants al llarg de la jornada –tot i el fred de primera hora del matí–. La modalitat més concorreguda, com cada any, va ser la caminada que va comptar amb 3.436 participants. La majoria la van fer completa, des de Balsareny, però també alguns van optar per iniciar-la des de Sallent o Santpedor. 1.014 persones la van fer en bicicleta i hi va haver 159 corredors, xifres que superen en escreix les de l’any passat. “L’any passat la Transèquia va coincidir amb la Marató de Barcelona, i és per això que aquest any ha augmentat el nombre de la gent que l’ha fet corrent”, va assegurar Laia Muns, coordinadora de la Transèquia i membre de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, empresa que des del 2014 organitza aquesta activitat.

L’Agulla i la MiniTransèquia, una festa

El Parc de l’Agulla de Manresa va ser una festa des de primera hora del matí. Encara que no havien arribat ni corredors, ni caminants ni ciclistes, a l’escenari que presidia l’arribada de la prova ja s’hi duien a terme actuacions i parlaments. A més, també es van oferir, per segon any consecutiu, activitats per els més menuts en l’anomenada MiniTransèquia, que té com a objectiu fer-ho passar bé a els infants que esperen que les seves famílies arribin de fer el recorregut de la Sèquia amb tots d’activitats i jocs de diferents entitats. “La nostra intenció és que el dia de la Transèquia, el Parc de l’Agulla sigui una festa, tant pels que hi participen com pels que no”, va expressar Laia Muns.

La transèquia més sostenible

Des de fa tres anys, que és quan la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia va agafar el timó de l’organització de la Transèquia, que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus hi col·labora activament. I ho fa amb la responsabilitat de recollir tots els residus que es generen durant el recorregut, sobretot en els avituallaments. “La Transèquia genera, cada any, una tona de residus i gràcies al Consorci, el 95% d’aquests residus es reciclen”, va explicar Muns. Aquesta màxima també l’ha sostingut Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, que va explicar que una de les novetats d’aquest any és que “tots els gots d’aigua o de refrescos que s’han donat als participants eren compostables, per a fer més fàcil el reciclatge”. Una altra de les innovacions que s’han fet en aquesta trenta-tresena edició de la Transèquia va ser la de donar aigua de l’aixeta als participants. “Com a Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia vam decidir que els avituallaments repartirien aigua de l’aixeta i també hem instal·lat fonts per a l’ocasió per a subministrar aquesta aigua”, va recalcar Muns.

Més voluntaris que mai

Des de les 6 del matí, més de 300 voluntaris van fer possible l’organització i realització de la que és una de les proves més marcades al calendari de tots els bagencs, que comptava amb dotze avituallaments entre Balsareny i el Parc de l’Agulla. Persones i entitats dels diferents municipis pels quals passa la Sèquia (Sallent, Santpedor i Sant Fruitós) es van involucrar en fer possible aquesta diada. “Tothom ens ha volgut ajudar molt, des d’entitats fins a persones a nivell personal. Sense ells no seria possible”, assegurava Josep Alabern, gerent d’Aigües de Manresa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí