Sant Fruitós commemora el 8 de març a la Maternitat d’Elna

0
727

Unes 55 persones van celebrar el Dia de la Dona Treballadora amb una visita a la Catalunya Nord, que va tenir molt bona rebuda, organitzada per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

A dos-quarts de 10 sortia l’autobús del poble, per començar ambla visita al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. La comitiva va dinar a un pícnic a la platja d’Argelers, una zona que es va convertir en un cap de concentració on es dirigiren milers de refugiats republicans espanyols, molts d’ells catalans, que fugien d’Espanya. Allà van llegir un manifest i van fer un minut de silenci en el monument en honor a les persones que van morir al camp.

A la tarda la sortida continuava a la Maternitat d’Elna, un espai museístic ubicat al castell d’en Bardou. En aquest edifici la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz en temps de la Guerra Civil, va buscar les dones embarassades que es van exiliar als camps de concentració del sud de França i les va acollir en aquest palauet abandonat per facilitar que poguessin donar a llum en condicions decents. Fins al 1944, la institució que es coneix com la Maternitat d’Elna, va portar al món al voltant de 600 nadons i, fins i tot, va recollir mares jueves que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Imatge del grup que va fer l’excursió.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí