CRISTINA PLANS I YLÈNIA MORROS.-
Per construir el nou col·lector de salmorres s’expropiaran i s’ocuparan temporalment 97 finques a Sant Fruitós de Bages. És el segon municipi en nombre, només precedit per Sallent, que n’ocuparia fins a dues-centes dues. En el cas de Manresa, el nombre s’eleva a 96 finques i a Súria, 84. La nova canonada portarà fins al mar les aigües salobres que provenen de l’explotació minera del Bages. Són dades que ha fet públiques el departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.
L’alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, assegura que des del consistori van presentar al·legacions al projecte inicial per modificar el traçat i que aquest afectés a menys finques:
La construcció d’un nou col·lector de salmorres permetrà, doncs, que hi hagi menys fuites d’aigua salada i, per tant, això suposarà una millora pel mediambient. El regidor de Medi Ambient, Xavier Racero, assegura que la canonada “beneficiarà sobretot en seguretat, reduint el nombre de vessaments que ara succeeixen”. Així ho ratifica l’alcalde, que remarca que “la millora serà clara des del moment que el col·lector no es trencarà”. Escoltem-lo:
Es tracta d’un projecte que gestiona l’Agència Catalana de l’Aigua i que pretén construir una canonada més gran que la que hi ha actualment. D’aquesta manera, l’objectiu és aconseguir una major superfície per transportar la salmorra al mar i resoldre, així, la necessitat d’evacuació existent. El col·lector, que es construirà just al costat de la canonada actual, es farà servir diàriament mentre que l’antiga s’utilitzarà només en casos d’emergència.
La canonada actual fa 128 quilòmetres de llargada, des del Bages fins al mar, seguint el curs del riu Llobregat -en el traçat de Balsareny – Sallent fins a El Prat de Llobregat- i el del Calders -des de Cardona, Súria i Callús fins a Castellgalí, on connecta amb el traçat anterior. Aquest col·lector es va construir entre el 1983 i el 1989, any en què va entrar en funcionament.
Tot i així, encara no existeix un calendari que marqui quan es construirà el col·lector de salmorres. L’ACA, però, estima que expropiar les aigües salobres es podria allargar durant un any.