La Festa Major del cel arriba dissabte

0
891

La nit de dissabte a diumenge toca mirar el cel. Els bagencs tenen aquella matinada la gran cita astronòmica de l’estiu: la pluja d’estels, popularment coneguda com a llàgrimes de Sant Llorenç. Encara que el fenomen s’estén des de Sant Jaume fins al 17 d’agost, el pic de més intensitat tindrà lloc dissabte amb màxims que podrien arribar a les cent estrelles per hora.

En aquesta ocasió, però, els Perseids tindran companyia: la Lluna. El satèl·lit es trobarà en transició de lluna plena a quart minvant que, amb un 72% de visibilitat, dificultarà la seva percepció. Malgrat la seva claror, però, la cita segueix sent un clàssic en el calendari d’estiu de molts bagencs.

Per aconseguir veure els estels el màxim de nítids possible, s’ha de buscar un lloc fosc – allunyat de la contaminació lumínica – i que no tingui obstacles com edificis o arbres. Tot i que la millor hora sol ser entre les 2 i les 3 de la matinada, en aquesta ocasió s’aconsella contemplar-los a la mitjanit, per tal d’evitar la claror lunar. Els experts també recomanen no utilitzar instruments òptics que limitin el camp de visió. Ho repassa la membre santfruitosenca de l’Agrupació Astronòmica de Manresa, Núria Camps:

La paciència també és important, ja que cal esperar que els ulls s’adaptin a la foscor i el procés pot tardar uns 30 minuts.

En el cas de Sant Fruitós de Bages, les Brucardes és un dels millors llocs per veure amb precisió els Perseids. A Sallent, en canvi, per poder veure el fenomen lluny de la contaminació lumínica, el guia Esteve Padullés recomana acostar-se al Camí de Sant Pere, a prop del cementiri, ja que és una de les zones més altes i fosques del municipi. Per altra banda, a Santpedor i Castellnou de Bages també hi ha bones opcions per contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç. Són els turons del voltant del Mirador de Montserrat i la Torre del Moro.

Per tots aquells que no tindran la possibilitat de veure en directe l’espectacle astronòmic, el portal Sky Live (sky-live.tv) en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, retransmetrà la pluja d’estrelles en directe a través d’Internet. Durarà un total de seixanta minuts (des de les 12 de la nit fins a la 1 de la matinada) i podrà visualitzar-se a YouTube (youtu.be/-Y1nfBn_UGE).

Els orígens

Les llàgrimes de Sant Llorenç són les restes de pols del cometa 109P/Swift-Tuttle que deixa quan entra en contacte amb l’atmosfera de la terra i es volatilitzen tot produint un efecte lluminós: els meteors. Es tracta d’un cometa periòdic que fa la volta al Sol cada 135 anys, de manera que la pluja d’estels estival no és un fenomen aïllat sinó que es repeteix. Cada vegada que el Swift-Tuttle passa per l’interior del sistema solar, el Sol escalfa i estova els seus materials i fa que alliberi restes de pols i partícules durant la seva trajectòria. La majoria són tan petites com un gra de sorra, i quan es creuen amb el nostre planeta impacten contra l’atmosfera a una velocitat superior als 210.000 quilòmetres per hora, uns 500 cops més ràpid que un cotxe embalat.

El meteoròleg de Ràdio Sant Fruitós – Ona Bages, David Comas, explica el fenòmen i ens avança com estarà el cel aquella nit:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí