El PSC de Sant Fruitós veu el referèndum com una cortina de fum per tapar la corrupció i crida a no votar l’1-O

0
654

El regidor de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i cap de llista pel Partit Socialista de Catalunya al municipi, Tomàs Casero, assegura que des del partit entenen que “una part d’aquesta moguda [el referèndum] s’ha fet per tapar les vergonyes de CiU”, fent referència als casos de corrupció. Així ho ha dit a la ronda d’entrevistes del “especial referèndum 1-O” que ha organitzat Ràdio Sant Fruitós per donar veu a tots els partits polítics de l’ajuntament del municipi.

Casero ho argumenta citant la llei de transitorietat jurídica, aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 12 de setembre. Amb el document, assegura el regidor, es vol fer una amnistia que, segons el PSC, tindria efectes sobre “totes aquelles persones que estan tacades per la corrupció” i pel qual ells no hi estarien d’acord. En aquest sentit, Casero s’ha recolzat en l’article 79.4 de la llei, que preveu que els jutjats i tribunals arxivin o anul·lin els processos penals contra investigats o condemnats per “conductes que cerquessin un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya o la creació d’un nou estat de manera democràtica i violenta”.

Així, Casero afirma que des del PSC no consideren que el referèndum ho sigui com a tal, ja que “no compleix tots els requisits per ser-ho”. Es refereix a les disposicions de la Comissió de Venècia per acceptar la votació internacionalment. Un document on també s’hi ha recolzat el govern de Puigdemont, ja que, per exemple, l’article 7 estableix que “és recomanable no estipular un quòrum de participació mínima”. D’aquesta forma, segons el regidor santfruitosenc i sota la protecció del document internacional, en primer lloc el referèndum “no té una majoria qualificada al Parlament de Catalunya”, tampoc ho reflecteix la constitució espanyola, tal com marca la legislació internacional per validar-ho. D’altra banda, també argumenta que la Llei del Referèndum -aprovada el passat 6 de setembre- “menysprea l’oposició, que representa més de la meitat dels vots de les últimes eleccions autonòmiques” i “parteix en dos la societat”. Casero assegura que “tampoc hi ha un cens, no se sap si hi haurà urnes, ningú ha rebut res a casa seva ni se sap quina és la pregunta concreta i la seva finalitat que pot donar-se del resultat”. Per tots aquests motius, el regidor del PSC anima als veïns a no votar l’1 d’octubre, ja que “no hi ha cap garantia democràtica que pugui avalar aquesta votació com un referèndum ni cap autoritat internacional li dona suport”.

En aquest sentit, des del seu partit voldrien un referèndum pactat on es tingui “més informació” sobre “què es guanyaria amb la independència” i “quines són les grans mentides” que consideren que ha dit la Generalitat durant aquest temps. D’aquesta forma, el regidor es refereix a les afirmacions que asseguren que “una Catalunya independent seria més prospera”. La seva posició és clara: modificar la constitució per fer que Espanya sigui un estat federal “amb majors competències per la Generalitat, amb millor finançament, amb un pacte d’infraestructures i amb una pretensió ferma de què la llei i la cultura catalanes estiguin protegides”.

Per tant, Casero no està d’acord amb la pregunta i les opcions que es formularà l’1 d’octubre. Segons afirma, la votació només permet dues situacions que cataloga de “dicotomia perversa”: o Independència o no canvia res. En el cas, doncs, que la majoria voti que “no”, “una part de la societat catalana quedarà insatisfeta i no se solucionaria res”. Per aquest motiu apel·la a una votació pactada i amb més informació, i que es canviïn els interlocutors actuals, ja que no creuen en no poden ser ni Puigdemont ni Rajoy.

Pel que fa a la votació de l’1 d’octubre, Casero considera que es desenvoluparà amb normalitat tot i que convida a no anar a votar “perquè aquesta no és la forma de solucionar els problemes i amb aquesta mobilització potser se’n crearan de nous”. A tall anecdòtic també reconeix que ha rebut alguna pressió per la seva posició però no li dona importància.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a l’informatiu del divendres de Ràdio Sant Fruitós, a la 1 del migdia, sintonitzant el 107.5 FM o en streaming a través del seu lloc web.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí