L’Ictus, l’epidèmia del futur

0
955

L’ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n’hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l’ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens tenen una discapacitat causada per un ictus.

Al món, cada any, l’ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6 milions. És la primera causa d’incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l’epidèmia del futur, ja que en tindrà una de cada sis persones.

La Marató de TV3 de l’any passat tractava sobre aquesta malaltia i les lesions medul·lars i cerebrals causades per un traumatisme. Aquest és l’espot televisiu:

Què passa quan tenim un Ictus?

Hi ha varis tipus d’ictus. El més habitual és l’isquèmic i consisteix en què una part del cervell té un tap que impedeix el pas de la sang. Això provoca que no arribi a totes les neurones i aquestes morin. Depenent de quina zona queda afectada, les lesions seran d’un tipus o d’un altre. És per aquest motiu que cada cas és diferent: es pot perdre la memòria i la parla, o si s’ocasiona a l’àrea motora perdrem la mobilitat, si s’obstrueix la part posterior del cervell perdem visibilitat, o al cervellet perdríem la coordinació dels moviments.

L’altre tipus d’ictus és el més estrany i representa només el 15% dels casos. S’anomena hemorràgic i, en comptes de tenir un tap, la canonada directament es trenca. Així, surt molta sang i acaba matant les neurones del seu voltant.

La psicòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona i número 1 del PIR en la seva promoció, Patricia Gavin, ho explica breument:

Tal com explica Gavin, el més important és detectar-ho ràpid i actuar, ja que els professionals tenen molt poc temps per donar un tractament perquè es morin el mínim de neurones possibles. Però com ho detectem?

Com puc saber que tinc un Ictus?

Quasi tots els ictus donen algun tipus de símptoma. És per això que a Catalunya s’ha impulsat la campanya “RAPID” – Riu, Aixeca els braços, Parla, i si sospitem d’un Ictus, De pressa truquem al 112. La metgessa Odda Cardona ho explica:

Tal com explica la metgessa, si sospitem d’un Ictus el més important és trucar i demanar ajuda a Emergències.

Com podem prevenir un ictus i quins són els factors de risc?

Una de cada sis persones, al llarg de la seva vida, patirà aquesta malaltia. Si bé la gent gran té més probabilitats, també es donen casos en la gent més jove i fins i tot nens. Per això és important la prevenció, ja que si ens cuidem podem reduir molt el risc de patir-ho.

Ens en parla Cardona:

Per tant, és molt important tenir controlada la pressió arterial i reduir el colesterol i el tabac. Però també s’ha de mantenir una dieta equilibrada amb pràctiques esportives.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí