21-D: les reaccions dels partits polítics de Sant Fruitós

0
951

Les eleccions del 21D no van deixar indiferent a ningú. El mapa que es dibuixava a Catalunya era diferent si es mirava en general o per municipis. I és que el gruix de major participació es concentrava a l’àrea metropolitana de Barcelona, una zona que sol donar el seu vot de confiança a les forces polítiques que aposten perquè Catalunya formi part d’Espanya -sigui com fins ara o de forma federal. Però el vot, als petits municipis, s’allunya d’aquesta tendència i aposta, fermament, pels blocs independentistes.

El partit de Puigdemont, Junts per Catalunya, va ser el guanyador a la Catalunya interior, seguit d’Esquerra Republicana. Uns partits que, si s’ajunten amb els escons de la CUP, formarien un Parlament amb majoria absoluta independentista.

A Sant Fruitós, el vot també va seguir aquesta tendència. I és que fins a 5.475 santfruitosencs van exercir el seu dret a vot -el qual suposa una participació del 84,62%-. I, d’aquests, més del 60% era favorable a la ruptura amb Espanya. Junts per Catalunya obtenia dijous 1.860 vots al municipi (que suposa el 34,06% de la participació). Fregant els resultats de la primera posició hi ha Esquerra Republicana (ERC), amb 1.384 vots (25,34%). El segueix Ciutadans (C’s), superant el miler de vots (1.020, que equival al 18,68%). En quarta posició hi ha el Partit Socialista (PSC), que obté la confiança de 467 electors (8,55%); seguit de CatComú-Podem, que en recull 316 (5,79%); la CUP, amb 208 (3,81%); el Partit Popular (PP), amb 129 (2,36%); el PACMA, amb 40 vots (0,73%); i , finalment, Recortes Cero-Grupo Verde, que recull 4 vots (el 0,07%). També s’han registrat 33 vots en Blanc (0,33%) i 14 de nuls (0,26%).

L’alcalde de Sant Fruitós: Joan Carles Batanés

Les primeres reaccions van ser les de l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), que es mostrava content per la implicació dels santfruitosencs a les eleccions. Una implicació que es reflectia amb l’elevat nombre d’apoderats que vetllaven per un bon funcionament de la jornada i amb l’alta participació dels veïns a les urnes. L’alcalde destacava, sobretot, que la jornada va transcórrer amb molta “tranquil·litat” i ho qualifica de “el triomf de la democràcia”.

Pel que fa als resultats, assegura que els santfruitosencs han apostat clarament pel “bloc independentista”, “un tàndem que suma més de 3.000 vots” -més del 60% de les paperetes- “en contraposició dels 1.020 que ha obtingut Ciutadans i els 129 del PP ” al municipi. Així ho explica:

Batanés ressalta, doncs, que la posició del Parlament de Catalunya no és la mateixa que la de Sant Fruitós però que “es mantindria la majoria absoluta dels tres partits junts per l’independentisme”.

PDeCAT Sant Fruitós: Mercè Casals

Com deiem, el clar guanyador a les urnes del municipi ha estat Junts per Catalunya. La llista, encapçalada per Carles Puigdemont, va rebre ple suport del PDeCAT de Sant Fruitós. Així ho explica Mercè Casals, que es mostren “molt satisfets amb els resultats” que qualifica de “molt bons”. Remarca positivament l’alta participació -un rècord- dels veïns a les urnes que “bona part d’ells va fer confiança” al partit al qual donen suport. Casals destaca que “s’ha consolidat el creixement de Ciutadans a Sant Fruitós”, que ja es va incrementar en les últimes eleccions, i han descendit partits com Podem i el PP.

En l’àmbit nacional, la cap de llista del PDeCAT de Sant Fruitós remarca “la gran patacada del PP” que, assegura, “és un clar missatge de la ciutadania catalana cap al partit i les seves polítiques -o la seva manca”. Així, Casals creu que això serà una “lliçó” pel partit de Rajoy que “ha de recapacitar i veure que la via que ha seguit no és la més idònia”. Escolteu-ho:

D’aquesta forma, Casals espera que Carles Puigdemont pugui tornar i pugui parlar amb Mariano Rajoy. El seu desig és, doncs, que “tot vagi millor”.

ERC Sant Fruitós: Àdria Mazcuñan

Esquerra Republicana de Sant Fruitós, davant d’aquests comicis al municipi, remarca “una victòria clara de la democràcia i una altíssima participació dels santfruitosencs”. Això succeeix, tal com explica, en un context d’eleccions imposades pel Govern Espanyol que “no és a qui pertoca convocar-les”. Tot i així, davant d’aquest escenari, Mazcuñan recorda que s’ha ratificat que el poble català aposta per la ruptura amb Espanya. Així ho explica a Ràdio Sant Fruitós, on afirma que no s’ha pogut fer una campanya electoral normal, el seu cap de llista nacional està “empresonat i emmudit” i el “president a l’exili”.

Des d’Esquerra, doncs, valoren molt positivament els vots obtinguts per part dels santfruitosencs i ho qualifiquen d'”històric”. Així, agraeix a tots els votants que els han fet confiança. També s’ha mostrat satisfeta pel fet que els vots independentistes van agumentant eleccions rere eleccions tant al municipi com a Catalunya malgrat tot el que hi havia en contra.

PSC Sant Fruitós: Tomàs Casero

Des del Partit Socialista de Sant Fruitós, Tomàs Casero assegura que els seus vots es mantenen i, per tant, “la proposta no ha estat regida per part de la població”. Pel que fa als resultats obtinguts en l’àmbit nacional, el cap de llista creu que “aquesta situació que es mantindrà amb aquest empat tècnic no tindrà una solució bona”. També afegeix que, des del seu parer, la població ha votat “per sentiment”, no pas per seguir “un programa electoral amb polítiques concretes”. Així ho explica:

Casero, doncs, assegura que la situació actual “engresca a la població a donar el seu parer” i que per això la participació ha estat tant alta, fet que valora molt positivament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí