MARCEL TARAZONA.-
Des de l’Equip d’Atenció Primària Navarcles- St. Fruitós-Santpedor es ve detectant des de fa un temps que hi ha un percentatge de pares que no volen vacunar els seus fills. Tot i que es tracta d’un percentatge baix respecte el total, asseguren que és un fenomen que a Santpedor s’està donant amb més intensitat que a d’altres municipis.
Ho ha explicat la infermera de pediatria Montse Tarrades, que ha subratllat que “en d’altres ciutats o pobles, on fins i tot hi ha més immigració, hi ha un percentatge més alt de vacunes. Gairebé tothom se les posa”. Així, explica que “Santpedor, com altres pobles de perfil similar, més d’interior i potser amb menys immigració, és un lloc on es detecta un major percentatge de pares que no volen vacunar els seus fills”. Amb tot, Tarrades assegura que “seguim parlant, per sort, de percentatges molt baixos, molt inferiors als d’altres països com França on això ja està sent un problema”.
Els motius dels pares per no vacunar els infants, segons explica Tarradas, solen ser animadversió cap a les farmacèutiques, o que no veuen les vacunes segures, sovint informats a través de fòrums anti vacunes poc contrastats. “Són malalties que sovint la gent ni coneix, i la gent els perd la por”, explica.
I és que no vacunar els fills posa en risc la immunitat col·lectiva a certes malalties, i pot permetre, de fet, la reaparició d’algunes d’elles. És el cas, per exemple del xarampió, del qual s’ha detectat més d’un cas els últims temps a Catalunya. Per això, Tarrades anima als pares a posar totes les vacunes obligatòries als infants. “Les vacunes és de les millors eines que tenim per prevenir les malalties, juntament amb la potabilització de l’aigua. Són molt importants” afirma Tarradas, que per altra banda explica que “tot i que les vacunes poden tenir algun efecte indesitjable, els riscos són molt més alts si no ens vacunem”.