Emocions, pintura i el sentiment santfruitosenc protagonitzen l’inici de la Festa Major d’hivern

0
970

La sala del Nexe-Espai de Cultura estava plena. Tant, que durant les dues hores que va durar l’acte d’inici a la Festa Major d’hivern de Sant Fruitós de Bages, una trentena d’assistents va aguantar dempeus fins l’últim minut. I és que el municipi va donar el tret de sortida als actes festius amb una tarda plena d’emocions, cultura i sentiment de poble.

D’aquesta forma, l’acte del pregó es va dividir en tres parts: la primera, plena de sorpreses amb la visita de Txell Bonet i Marta Forn que agraïen la iniciativa d’Anna Ortega de tocar cada nit El Cant dels Ocells; la segona, un reconeixement al pintor santfruitosenc Alfred Figueras, que enceta un any ple d’actes en honor a la seva vida i obra; i la tercera, el pregó jove a càrrec de l’entrenador de l’escola de futbol del poble, Jesús Vidal, i el pregó senior, del dissenyador i artesà Pep Creus. Tot, amb la col·laboració de l’Agrupació Coral de Sant Fruitós de Bages.

“Qualsevol nit pot sortir el sol”, de Jaume Sisa amb les veus de la coral santfruitosenca, obria l’acte a dos quarts de 7 de la tarda, i el seguia un emotiu conjunt d’agraïments a la incansable tasca dels Músics per la Llibertat per part de l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, i pels familiars dels presos polítics que van visitar Sant Fruitós. En concret, la dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i la germana de Joaquim Forn, Marta Forn.

La segona part de l’acte la protagonitzava Alfred Figueras, conegut a Sant Fruitós com “el pintor”. El seu fill, Jordi Figueras, i l’experta en la seva obra, Assumpta Sala, van dirigir unes paraules sobre la vida i les pintures de l’artista homenetjat. Jordi Figueras va mostrar la part més humana del seu pare, el qual el caracteritzava la senzillesa i la humilitat. El fill va remarcar que el seu pare era un home viatger, però que allà on anava deia que era “fill de Sant Fruitós, a prop de Manresa” -ja fos a Europa, a Àfrica o a Àsia. També va posar de relleu que els veïns del municipi sempre li van mostrar tot l’efecte que li tenien, i ell a ells també. Figueras fill va aprofitar l’avinantesa per recordar que cedrià les obres de la seva col·lecció a l’Ajuntament perquè es puguin exposar en un museu.

Per la seva banda, Assumpta Sala va explicar les obres que s’exposen aquest cap de setmana al Nexe-Espai de Cultura i a partir de dimarts -i fins el 24 de febrer- a la Biblioteca Municipal. Unes obres que mostren, d’alguna forma, els moments clau de la seva vida. En són protagonistes el seu Sant Fruitós, la família -on la seva dona té un paper cabdal-, i les principals ciutats que ha visitat.

“Bona nit”, d’Els Pets i interpretada per la coral santfruitosenca, donava pas a la tercera part de l’acte: els pregons.

El jove santfruitosenc Jesús Vidal va ser l’encarregat de fer el pregó jove. Començava fent broma perquè assegurava que és el primer pregoner jove que no ha guanyat res. Tot i així, va demostrar amb les seves paraules el motiu pel qual sel va escollir per aquest honor. I és que en Jesús és santfruitosenc de soca-Emocions, pintura i el sentiment santfruitosenc protagonitzen l’inici de la Festa Major d’hivernrel, d’aquells que ho proclama allà on va, dels que des que té memòria participa al teixit cultural del municipi i ho seguirà fent, segurament, fins al final. Des del teatre fins al futbol, ha dedicat els seus 25 anys a construir Sant Fruitós des de les entitats.

Escolteu la presentació de l’alcalde, Joan Carles Batanés, i el seu pregó:

 

 

 

 

 

 

 

 

L’emprenador, dissenyador i artesà Pep Creus va ser el pregoner sènior d’aquesta edició. Un home que, entre altres fites, ha destacat per fer les carrosses de la cavalcada dels Reis Mags de Sant Fruitós. També el 2016, va materialitzar el Boti-Boti, la mascota de Sant Fruitós Ciutat del bàsquet Català 2016, a partir d’uns dibuixos fets pels nens i nenes del poble. Però el seu nom també està entre altres projectes com el llibre del Sala i Ricardis, juntament amb Rosa Camprubí i Galdric Sala, programes mediambientals de la Generalitat de Catalunya o com a dissenyador a Estud’idea, que enguany ha rebut un guardó per la seva trajectòria de 25 anys.

Escolteu el seu pregó:

La Coral de Sant Fruitós va tancar l’acte amb tota la sala dempeus cantant l’himne de Sant Fruitós de Bages, amb lletra de Joan Descals i Esquius i música de Roger Julià Satorra i el ‘Cant de la Senyera’.

L’himne de Sant Fruitós:

El Cant de la Senyera:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí