La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages es ‘retroalimenta’ amb la seva pròpia història

0
648
Fotografia: Marc Vila
Fotografia: Marc Vila

Sant Fruitós de Bages va viure aquest diumenge la seva celebració més emblemàtica i popular, la Festa de l’Arròs, i ho va fer retrocedint en el temps, recuperant tradicions i documentant la festivitat en un llibre. La recreació del ball del puro a càrrec de Som Riu d’Or, la posada en circulació del trenet turístic ‘Orient Express’ i el llibre de la Festa de l’Arròs han estat les novetats més destacades. Durant la jornada milers de persones van gaudir de l’arròs i de l’ampli ventall d’activitats.

Setmanes de preparació d’un àpat que es consumeix en uns 90 minuts. Però la felicitat i l’èxit del plat, és la recompensa de la feina de les persones que formen la colla dels cuiners. Enguany, els alumnes de quart d’ESO de l’Institut Gerbert d’Aurillac van formar les parelles que es van encarregar de servir l’arròs. La parella homenatjada ha estat Ignasi Botifoll i Montserrat Garcia que van servir arròs l’any 1968.

Paral·lelament al Bosquet va tenir lloc el Concurs d’Arrossos amb un salt de participació important amb vint colles. L’alcalde del poble Joan Carles Batanés ho ha explicat a Ona Bages. “3.200 d’arròs que s’han repartit totes, i a més a més, aquest any destacar la participació de vint colles al concurs d’arrossos i això significa que la gent, a part de participar a la festa que organitza l’Ajuntament, té ganes de participar a la festa des de sí mateix”.

Al Concurs d’Arrossos la millor proposta va ser per Miquel Perramon amb l’arròs amb rossinyols i foie al gust del romaní, la proposta més original va ser per Jesús Vidal amb arròs negre amb closques i la millor presentació va ser per Alonso Molina amb l’arròs d’alta muntanya de amb llenegues, ceps i carlets vermells.

Els tres premiats del Concurs d’Arrossos (Alonso Molina, Miquel Perramon i Jesús Vidal) amb el xef Jordi Llobet, l’alcalde i el regidor de Cultura Xavier Racero

En l’apartat de novetats el trenet turístic ‘Orient Express’ va ser una de les atraccions més concorregudes, que fins i tot va haver de fer un viatge extra. En total, unes 400 persones van poder pujar-hi.

Com a novetats culturals, la recuperació del ball del puro a càrrec de Som Riu d’Or que va es va poder veure a la pista del Bosquet i que va aportar dinamisme i folklore a la celebració; i també l’edició d’un document que ja persistirà en la història de la festa, el llibre de la Festa de l’Arròs. “Un llibre molt rigorós, molt metòdic, jo crec que molt ben fet. És una guia que ja serà inseparable quan parlem de la Festa de l’Arròs. Per altra banda, a través de l’entitat nova Som Riu d’Or, han escenificat el que era el ball del puro i una mica el que era aquesta tradició, que no podem oblidar-la perquè és la que ens ha portat fins al dia d’avui”

La Festa de l’Arròs 2019 va comptar amb la presència de Ferran Pedret, diputat del PSC, Alba Camps, delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central o Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages entre altres autoritats.   

En la Festa de l’Arròs 2019 també es va poder veure la 21a Trobada de Gegants, que va servir per celebrar els vint anys de la colla gegantera local, espectacles de carrer que recreaven la seqüència històrica de les receptes, la trobada de puntaires, passejades en poni, el 44è Concurs de Pintura Ràpida entre moltes altres activitats. A més al seguici fins a l’inici de l’àpat hi van ser presents representants del pubillatge dels voltants que van acompanyar a la pubilla i a l’hereu de Sant Fruitós de Bages, Roc Grandia i Mariona Sangués, juntament amb el primer fadrí la primera dama de Catalunya, Bernat Bernabeu i Laia Medalla de Navarcles. Feia 12 anys que no es comptava amb representants del pubillatge a la celebració.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here