L’artista Abel Azcona reinventa els articles dels drets humans amb la col·laboració de veïns de Sant Fruitós de Bages

0
671
L'alcalde Joan Carles Batanés, l'artista Abel Azcona i el regidor de Cultura, Xavier Racero després de la inauguració de l'exposició
L'alcalde Joan Carles Batanés, l'artista Abel Azcona i el regidor de Cultura, Xavier Racero després de la inauguració de l'exposició

L’exposició ‘El primer pas’ ha estat inaugurada aquest dissabte a la carretera de Vic nº 66
L’exposició artística ‘El primer pas’ d’Abel Azcona s’ha inaugurat aquest dissabte a Sant Fruitós de Bages. La mostra expressa la visió individual d’aquest artista transgressor pel què fa als 30 articles dels drets humans, però amb la col·laboració i participació activa de diversos veïns del poble.

Els voluntaris que han treballat amb l’artista han aportat el seu punt de vista a l’exposició, en la majoria d’ocasions a través del diàleg amb Azcona, però en altres fins i tot pintant a sobre del llenç. Ho ha explicat l’artista Abel Azcona a Ona Bages: “La idea era abrir un espacio en mitad del pueblo, en el que la gente pudiera entrar, pudiera participar, pudiera ser un proceso activo. La galería estaba llena de pintura, llena de madera, llena de lienzos. La gente podía colaborar conmigo, sobretodo se ha hecho un proceso más del diálogo con la gente, y a partir del diálogo, era más yo el que creaba. Sí que ha habido algún momento en el que alguien ha metido mano, pero menos, y en ese proceso colectivo pues se han creado unas piezas que hablan de historias personales, pero siempre desde la premisa de los derechos humanos, o falta de derechos humanos en algunos casos”.

En total s’hi poden veure 30 obres per 30 articles dels Drets Humans. Totes elles passades pel prisma d’aquest controvertit artista, al qual sovint es titlla de transgressor, però que mai deixa indiferent al seu públic. El pacte entre l’Ajuntament i l’artista és que l’ens es quedarà tres de les trenta obres en propietat, una de les quals es posarà a la venda al mercat artístic i amb els diners que s’obtinguin la idea es sufragar els costos derivats de l’exposició.

Per altra banda, s’editarà un llibre i un llibre sobre el procés participatiu. Ho explica Xavier Racero, regidor de Cultura de l’Aj. de Sant Fruitós de Bages: “Hi haurà un llibre-catàleg, que expliqui tot el procés creatiu, perquè clar, no només són uns quadres, sinó que el quadre és el resultat i tanca el cercle de tot el que és primer, la lectura de l’article, la interpretació i després l’àmbit performatiu que és vivencial, és la vivència tant seva com de les persones que hi han participat. Llavors tot això es plasma en el quadre, per tant des de l’article fins al quadre hi ha tot aquest cercle que en aquest cas es documentarà bibliogràficament i també videogràficament”.

La idea és que l’exposició ‘El primer pas’ d’Abel Azcona itineri després de tancar les portes a Sant Fruitós de Bages.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here