Després d’una hora i vint minuts de ple, l’Ajuntament de Sant Fruitós va fer efectiu ahir el canvi a l’alcaldia i El regidor de major edat de l’Ajuntament, Vicenç Llorens de Junts per Sant Fruitós, va anunciar així que Àdria Mazcuñan és la nova batlle.
Tot plegat després d’un ple que van seguir atentament desenes de santfruitosencs a l’exterior del Pavelló Municipal d’Esports a través d’uns altaveus.
L’exterior del Pavelló
A dins, també hi van poder accedir-hi 38 espectadors que, com a l’últim ple, es van distribuir per les grades a dos metres l’un de l’altre. L’ambient, però, va començar-se a crear al voltant de les 11 del matí quan els primers concentrats es van anar aplegant a l’exterior del Pavelló. Just a l’entrada, els integrants de la Plataforma STOP Moció SFB van muntar una catifa vermella amb estàtues que simulaven els premis Òscar a mida real amb els noms dels grups municipals d’Esquerra Republicana, Partit Socialista i Junts per Sant Fruitós.
L’arribada dels tres grups va ser discreta i per la part de darrera del Pavelló. Una arribada que va contrastar amb la de Gent Fent Poble. Els 6 regidors van arribar entre els aplaudiments de les persones que s’havien desplaçat fins a la zona per animar-los.
Durant el ple, els concentrats van fer rebombori a l’exterior mentre seguien el ple. Un rebombori que es va accentuar quan va sortir el nou equip de govern, que va rebre també els aplaudiments dels seus simpatitzants, i que va marxar en direcció a l’Ajuntament amb un seguici de manifestants demanant-ne la dimissió i unes noves eleccions.
El ple: Mazcuñan i Batanés
Dins del Pavelló, el ple va ser tens i va estar ple de retrets. Va començar a les 12 amb la formació de la mesa que, com estipula la llei, la van integrar el regidor amb més edat, Vicenç Llorens, i la regidora més jove, Íngrid Bonells, de Gent Fent Poble.
El primer torn de paraula el va tenir Àdria Mazcuñan, qui va explicar que la gestió de la crisi de la COVID-19 ha sigut el que havia dut els tres grups que formaven l’oposició a presentar la moció de censura. Tot plegat, però, va explicar que venia de feia temps perquè Gent Fent Poble anava pel seu compte.
Mazcuñan també va estendre la mà a Gent Fent Poble per seguir treballant plegats.
Pel seu costat, Joan Carles Batanés va treure pit dels seus èxits al capdavant de l’Ajuntament de Sant Fruitós i va negar que el seu equip de govern fos opac. En especial, va posar èmfasi en la gestió de la COVID-19 que va titllar d’impecable. De fet, va dir que les úniques persones en contra de Gent Fent Poble eren els regidors que van presentar la moció.
Finalment va dir que no havien escoltat el poble, fent referència a les mobilitzacions dels darrers dies i les més de 2.000 signatures que havia presentat la plataforma, i que això els passaria factura.
Els grups van exposar raons i GfP no les va acceptar
El tercer torn de paraula el va tenir la regidora del PSC Cristina Murcia, qui va recordar a Batanés que els seus èxits havien sigut amb els altres partits. La socialista, també va sortir al pas de les acusacions que deien que la moció havia sigut una ordre de la seu central d’Esquerra Republicana.
La de Murcia va ser una de les intervencions més tenses després que Batanés li retregués que ell ja havia agraït els altres partits.
El líder de Junts per Sant Fruitós, Vicenç Llorens, va recordar que Gent Fent Poble era al capdavant de l’Ajuntament perquè ho havien votat els altres grups i els havien donat un vot de confiança des de l’oposició. Tot i això, va lamentar que els de Batanés no els haguessin donat l’oportunitat de mantenir una comunicació fluida i, a més, el va acusar de fer seva la proposta d’ajudar a les persones en ERTO després d’una reunió on la va tombar argumentant que no era problema de l’Ajuntament.
Per part d’Esquerra Republicana, el número 2 del grup, David Uró, va seguir en la línia dels seus nous companys de govern i va lamentar que Gent Fent Poble hagués trencat el pacte que els va dur a l’alcaldia. Va explicar que Esquerra els va donar un cop de confiança per evitar irregularitats, però des de Gent Fent Poble només van mirar per ells mateixos.
L’últim torn de paraula el va tenir Íngrid Bonells, per Gent Fent Poble, que va retreure als grups municipals que van presentar la moció de censura haver-se posat d’acord sent tan distants políticament. A més, va dir que per part del seu grup sí hi havia hagut voluntat de diàleg. Ho va argumentar explicant que van intentar programar un ple telemàtic, que no es va poder celebrar per problemes tècnics i que, tot i ser conscients, la resta de grups van assenyalar a Gent Fent Poble.
Finalment, la moció va tirar endavant amb els 7 vots a favor d’ERC, PSC i Junts i els 6 en contra de GfP.