Alfred Figueras ja és santfruitosenc il·lustre

0
830

Sant Fruitós compta, des d’ahir, amb un nou fill il·lustre. Es tracta del pintor Alfred Figueras, que ahir hauria complert 120 anys. Amb motiu del dia del seu naixement, l’Ajuntament va convocar un ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia per nomenar-lo santfruitosenc il·lustre. Juntament amb els membres del consistori i els veïns de Sant Fruitós, també hi van assistir els familiars del pintor (entre els quals hi havia en Jordi i la Claudia Figueras, fills de l’homenatjat), l’Hereu de Sant Fruitós de Bages, Roc Grandia, el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells i el diputat de la Diputació i alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

L’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, assegura que la iniciativa va sorgir dels veïns del poble i creu que això és molt important perquè “surt dels ciutadans reclamar-ho”.

Així, Batanés donava les gràcies a la comissió que durant l’any encapçala els actes en memòria de Figueras. Amb tot, el regidor de Cultura, Xavier Racero, explicava que era un dia “important” perquè aquest any es commemora l’aniversari del pintor i “se’l fa fill il·lustre per sempre més”. Afegia que el satisfà fer-ho i que no ha estat fins ara que s’ha donat a conèixer plenament l’obra i la vida del pintor. Aquesta ha estat la feina que ha tingut la comissió: treballar de debò per conèixer més sobre la figura que portava el nom de Sant Fruitós al cor. Escolteu la seva intervenció sencera:

Des del PSC, Tomas Casero assegura que Figueras era un “artísta amb majúscules” i considera que és un “dia històric per Sant Fruitós”.

Des d’ERC, Àdria Mazcuñán, ha donat les gràcies a tots els que han col·laborat per fer-ho possible i demana que el Museu Municipal tingui una secció dedicada a Alfred Figueras -al que Batanés ha respòs que hi estan treballant. També fa esment que Figueras va ser un exiliat polític a l’Alguer i que va poder tornar a casa el 1931. Recorden que no és el moment de parlar-ne però esperen que es pugui repetir amb els presos i exiliats catalans.

La portaveu de CiU a l’Ajuntament, Mercè Casals, se suma a les paraules dels altres grups municipals i assegura que se senten “satisfets de veure que la iniciativa es tirés endavant”. També va posar en valor la part personal de Figueres: “l’home sempre inspirat, buscant, viatjant…”. Lamenta que hagués de marxar a l’exili “per tenir la gosadia de cridar Visca Catalunya en un teatre on no es podia dir”. Per tant, Casals creu que si avui fos viu, Figueras seria “un líder a nivell personal estimant al seu país”. També espera que a partir d’ara tots els veïns coneguin aquest pintor i que això “ajudi a millorar la cultura del poble i ajudar a altres artistes a créixer”.

Des de Gent Fent Poble, la regidora Íngrid Bonells, diu que han volgut “posar en un primer pla la cultura” i amb aquest acte “es posa de manifest aquesta aposta”. És per això que assegura que, des de les escoles, s’hauria d’aprendre la seva vida i obra. “Han passat 120 anys i no hem de deixar passar ni un sol minut més”.

Així, des de l’Ajuntament asseguren que també hi haurà l’edició d’un quadern que recull l’obra del pintor, també les escoles tindran un quadern didàctic.  Racero també anticipa que hi haurà una reproducció de les imatges d’Alger i una nova estàtua de Figueras. “És un projecte ambiciós” que es veurà el 2019.

Batanés ha fet entrega a la família d’un certificat que acredita que el pintor és fill il·lustre del municipi.

El seu fill, Jordi Figueras, assegura que el consistori “ha fet un pas històric” i això els emociona i enorgulleix. “Ell sabia que Sant Fruitós l’estimava però no sabia fins a quin punt. Ell ho era de socarrel i recordo que pel món parlava sempre que era fill d’aquí”. Escolteu les paraules del seu fill:

Per tant, des d’ara, Alfred Figueras és fill il·lustre de la vila.

La vida del pintor

El pintor va morir l’any 1980 a Barcelona. Quan Alfred Figueras tenia catorze anys, la seva família es va traslladar de Sant Fruitós de Bages a la capital barcelonina.

Del 1917 al 1924 va estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja sota el mestratge de Francesc Labarta. Destinat a ser comerciant, va acabar esdevenint pintor. El 1917, gràcies a l’Exposició d’Art Francès celebrada a Barcelona, tant ell com molts companys d’estudis, descobriren l’impressionisme i el cezannisme com a alternatives a l’academicisme dominant.

A París, on anà a passar una llarga temporada, Figueras es va sentir totalment identificat en l’obra de Paul Cézanne. Alhora, de Matisse i dels fauves n’aprengué el valor de la línia i la construcció, i dels cubistes, l’autonomia del color. En aquella època es va relacionar amb Picasso, Miró, Clarà i Pruna entre altres artistes catalans instal·lats a la capital francesa.

Anys més tard, com a conseqüència de la dictadura militar de Primo de Rivera, Alfred Figueras es va veure forçat a exiliar-se a Alger on fundà, juntament amb Rafael Tona, l’Acadèmia Arts. Allà es relacionà amb diferents escriptors així com també amb l’arquitecte Le Corbusier, el qual va dissenyar la seva casa del Bosquet, al seu Sant Fruitós de Bages natal.

Amb la proclamació de la Segona República (1931), Alfred Figueras retornà a Catalunya alternant periòdicament estades a Mallorca, Eivissa, París, la Provença i Algèria.

Mai va deixar de pintar. Es poden trobar obres seves al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Montserrat, a l’Institut francès de Barcelona, a França, a Algèria, i a moltes cases de Sant Fruitós de Bages.

A Sant Fruitós, l’artista compta amb una placa commemorativa a la seva casa natal, al carrer Padró, núm. 87, i amb una plaça presidida pel seu bust que porta el nom de Plaça Alfred Figueras. A part, i des d’avui mateix fins al dia 11 de gener de 2019, es podrà visitar l’exposició que Sant Fruitós de Bages li dedica al pintor.

Cal recordar que aquest any 2018, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el dedica a l’obra i figura de l’artista, per celebrar el 120è aniversari del seu naixement.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí