Canviar d’hàbits: clau per una mobilitat sostenible i segura

0
691

Cada any respirem 292 kg d’aire contaminat. 1 de cada 4 morts al món està vinculat a la contaminació. Són dades del web “http://www.canvidhabits.com”, que promou l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Allà hi ha una calculadora que et diu quant contamines i quines rutes alternatives hi ha per disminuir-ho.

Avui faré el meu trajecte habitual: des casa fins a la ràdio. Em fa la millor ruta per reduir Òxids de Nitrogen (NOx), comptant l’anada i la tornada al llarg de 230 dies. Em recomana que ho faci amb vehicle elèctric o en transport públic. I també m’ensenya altres alternatives com la bicicleta o anar a peu. En el meu cas, anar caminant no és la millor opció però em sorprèn el poc que trigaria anant en bicicleta.

I és que “canviar d’hàbits és tan necessari com l’aire que respirem”, assegura el web. Però com es pot fer això? Ho pregunto a la Policia Local de Sant Fruitós de Bages. Ells, durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, però també tot l’any, són els encarregats de conscienciar i fer pedagogia a la població per tal que els desplaçaments pel municipi siguin els més segurs i sostenibles com sigui possible.

Aquesta setmana, que del 16 fins al 20 d’octubre es dedica a aquest tema, en Francesc Sedano i en Carlos Amerigo, agents de la Policia Local, van per les escoles de Sant Fruitós fent sessions de mobilitat sostenible i segura. Hem parlat amb ells dos i amb el Cap de la Policia Local, Josep Maria Campdepedrós, i els hem fet venir a tots tres fins la ràdio.

Tenien vàries alternatives, però han decidit fer-ho a peu. I és que a Sant Fruitós de Bages és molt fàcil moure’s caminant o en bicicleta pel nucli urbà. És el que fan molts nens i nenes de les escoles de Sant Fruitós, que es mouen així o amb patinet. Així, la tasca més important dels monitors de mobilitat que els han anat a veure és la d’intentar que prenguin consciència de com s’utilitzen de forma segura els patinets i les bicicletes, i quines són les normes bàsiques per poder desplaçar-se – utilitzar el cas, no anar en contra direcció per la carretera, respectar els vianants de les voreres, etcètera. És una tasca que es fa anualment, però des de la policia local santfruitosenca destaquen que els pares són el factor clau.

La policia diu que l’objectiu és arribar al màxim de desplaçaments sostenibles i segurs. Destaquen la nova campanya del Servei Català de Trànsit que apel·la a les emocions per transmetre que el balanç de víctimes mortals ha de ser zero. El lema és “Tots tenim família. A la Carretera víctimes 0” i vol conscienciar de què el següent mort a la carrera podria ser algú molt proper a nosaltres. Així, tots tenim deures: canviar d’hàbits per reduir la contaminació i que el nombre de víctimes a la carretera sigui zero.

Us deixem amb l’entrevista als agents de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages i monitors de mobilitat segura, Francesc Sedano i en Carlos Amerigo, i al Cap de la Policia Local, Josep Maria Campdepedrós.

Aquest és l’espot de la campanya del Servei Català de Trànsit:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí