El camp de concentració austríac de Gusen recorda els dos santfruitosencs que hi van perdre la vida

0
828

Avui fa 73 anys, el 5 de maig, van alliberar els tres camps d’extermini de Gusen, a Àustria -que formaven part de Mauthausen. Hi havien deportat fins a 37.000 persones, però la majoria no va tenir la sort de sortir-ne amb vida. Tampoc van tenir aquesta sort l’Antonio i l’Arturo, els dos santfruitosencs que hi van perdre la vida.

Ara, 73 anys després, al mateix camp on van ser assassinats se’ls podrà recordar per sempre. I és que dissabte, amb motiu de l’homenatge a les víctimes que ha organitzat l’Amical de Mauthausen, l’Ajuntament hi ha col·locat una placa commemorativa en el seu record.

Un reconeixement que es mereixen i que servirà per no oblidar als que ho van patir. Ho diu l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés:

L’acte d’homenatge s’ha fet juntament amb una delegació d’alumnes de l’institut del municipi en la seva estada a la zona i la presència de Batanés i la regidora d’Educació, Mònica Cruz. Aquest forma part dels actes internacionals organitzats pel Comitè Internacional de Gusen per mantenir viva la memòria històrica.

Són molts els catalans que van anar a parar als camps de concetració austríacs. A banda de l’Antonio i l’Arturo, fins a dos mil catalans hi van morir -segons Montserrat Roig. Un d’ells és el manresà Joaquim Amat-Piniella, que va plasmar l’experiència a la seva novel·la K.L.Reich.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí