L’entorn del nazisme, a debat a Sant Fruitós de Bages

0
1039

Sant Fruitós de Bages programa un cicle d’activitats per debatre i reflexionar a l’entorn del nazisme. Sota el títol “Sant Fruitós de Bages i els camps d’extermini nazis: recordar per no oblidar”, el municipi ha programat un cicle de quatre activitats que es realitzaran entre els mesos de novembre i desembre.

L’activitat central és l’exposició “Deportats santfruitosencs als camps de concentració nazis” que s’inaugurarà el proper 17 de novembre a les 7 del vespre a la Biblioteca Municipal fins el 16 de desembre. A l’entorn d’aquesta exposició, la biblioteca ha programat els seus clubs de cinema i novel·la sobre aquesta temàtica. El proper 16 de novembre es comentarà la pel·lícula “¿Vencedores o vencidos? “ a partir de 2/4 de 8 del vespre:

I el dijous 23 de novembre el club de novel·la versarà a l’entorn del títol “He viscut tan poc!” d’Eva Heyman. Vicenç Villatoro escriu al pròleg:

«Com tants adolescents, Eva Heyman va començar a escriure el seu dietari secret i personal el dia del seu aniversari. Feia tretze anys. Era el 13 de febrer de 1944, a Oradea, a Hongria. I el va aturar poc més de quatre mesos després, el 30 de maig de 1944. És realment molt poc temps. Però aquests pocs mesos ens presenten, acumulat, comprimit, amb tot el dramatisme, el recorregut que milions de persones van fer en aquells mateixos anys a tota Europa. El recorregut que va entre una vida aparentment normal, festiva, un aniversari, uns regals, una família, unes esperances, uns somnis, ens primers enamoraments, i les portes mateixes de l’infern.
Eva deixa d’escriure en el precís moment en el que la vénen a buscar en un camí que passarà per la seva deportació a Polònia el 3 de juny, l’arribada a Auschwitz el sis de juny i la mort al camp, després de ser seleccionada per Mengele, el 17 d’octubre del mateix any.»

La darrera de les propostes serà la taula rodona amb els alumnes de l’institut que sota el títol “viatge al passat, sentiment d’avui” permetrà als alumnes de 2n de Batxillerat puguin expressar les seves opinions i experiències sobre els que van viure. Aquesta activitat es realitzarà el dijous 14 de desembre a les 7 del vespre a la biblioteca.

La iniciativa d’organitzar aquest cicle d’activitats sorgeix de la recerca històrica que van iniciar els alumnes de batxillerat de l’Institut Gerbert d’Aurillac sobre dos santfruitosencs que van ser refugiats durant la guerra civil espanyola i deportats a camps d’extermini nazis on van acabar morint. Arran d’aquesta recerca, i de la seva pròpia experiència durant el viatge que van realitzar el curs passat per commemorar l’alliberament dels camps de concentració de Gusen i Mauthausen, neix la proposta de programar un cicle d’activitats sobre aquesta temàtica a Sant Fruitós de Bages.

Ens ho explica Marc Grau, alumne de 2n de Batxillerat de l’Institut Gerbert d’Aurillach:

El cicle està organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, l’Institut Gerbert d’Aurillac i la Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí