Les pluges dels útims dies no donen treva a la sequera i la Catalunya Central segueix en alerta

0
140

Les pluges del passat maig i d’aquest juny no solucionen pràcticament res i la Catalunya Central seguirà sent un punt calent durant la campanya forestal de l’estiu. Ho diu el cap dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que afegia que aquesta aigua els permet respirar més tranquils de cara a la prevenció d’incendis, però que la situació ha passat de ser crítica a complicada. 

Ha destacat que les precipitacions han ajudat a incrementar la humitat a la vegetació però que no podem oblidar que venim de 30 mesos de sequera amb un estrès hídric important. I, de fet, ho denota que per primera vegada els arbres han deixat anar les fulles a la primavera a les 7 comarques de la Catalunya Central com a mecanisme de defensa contra la sequera. 

 

Protocol per incendis urbans

El cap dels Agents Rurals al Solsonès ha detallat la tasca de prevenció que duu a terme el cos, que s’ha doblat en el que portem d’any, amb més de 500 actuacions. De fet, les situacions inèdites aquest any continuen: durant l’hivern, s’ha hagut d’activar el nivell 2 del Pla Alfa. I, també, per primer cop, a principis d’abril es va haver de tancar el massís de Montserrat per l’activació del nivell 3 del Pla Alfa. La Catalunya Central serà un dels punts calents del país durant l’estiu. Un dels factors que els preocupa és el fet que en algunes zones es plantegin no segar el cereal a causa de la mala collita. 

 

L’altre focus important són les urbanitzacions situades enmig de zones forestals. El cap dels Agents Rurals del Solsonès destaca que s’han potenciat unes mesures d’autoprotecció que les urbanitzacions haurien de tenir llestes des de fa 20 anys, quan es va establir una legislació en aquest sentit i que en molts casos no es va executar. Carrasco destacava, per exemple, la necessitat de disposar d’una franja de protecció de 25 metres al voltant d’urbanitzacions, nuclis de població i masies aïllades per a un doble motiu:

 

De cara a la població en general, el cap dels Agents Rurals al Solsonès fa una crida a evitar conductes de risc, com fer barbacoes o fogueres o llençar burilles, i també a trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.

 

I ara, què?

Tal com estableix el Pla Especial d’Actuació en situació d’Alerta i Eventual Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en aquesta fase d’excepcionalitat les restriccions limiten l’aigua en parcs, jardins i espais lúdics, en la neteja viària i de vehicles, entre altres. No afecten, però, l’aigua de beure, ja que la dotació d’aigua màxima a lliurar se situa en un límit de 230 litres per habitant i dia, molt per sobre del consum mitjà per habitant. Tot i això, es recomana a la ciutadania un esforç encara més gran per minimitzar el consum d’aigua, i així evitar l’agreujament de les reserves.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí