L’any 1982 neix Ràdio Sant Fruitós de la mà de dos ràdio-aficionats, la col·laboració del regidor de cultura de l’Ajuntament i l’empenta de jovent del poble amb ganes de fer els seus primer passos radiofònics.
A l’abril de 1982 hi havia a la comarca del Bages emissores a: Avinyó, Callús, Navarcles, Sallent i Santpedor, aquesta última n’era la degana.
El juny i de forma experimental, entrava en ja funcionament l’emissora a l’edifici actual tot i que en un petit quartet. Amb una potència de 10 watts i en la freqüència del 102.3 FM, emetia cada dia d’una a 2 de la tarda i de 10 a 12 de la nit. Durant tot el mes es comprova el bon funcionament tècnic i humà de cara la Festa Major d’estiu, que és quan l’emissora es posa en marxa d’una manera definitiva. La col·laboració que donà l’ajuntament i la il·lusió d’una sèrie de persones aficionades al món de les ones, va fer que Sant Fruitós de Bages tingués emissora municipal.
El ple de l’ajuntament, en sessió celebrada el dia 20 de gener de 1983, aprova els Estatuts de la Fundació Pública de Servei Municipal Ràdio Sant Fruitós F.M. Emissora Municipal.
Al mes de maig, el Bages ja era la comarca amb més emissores municipals, n’hi havia 14 de controlades: Artés, Avinyó, Callús, Cardona, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet i Súria.
El març de 1986 arribava una carta certificada de la Generalitat de Catalunya, era un expedient de tancament de l’emissora, igual al que s’havia enviat a la resta de les 130 emissores municipals adherides a l´EMUC, (Associació d’Emissores Municipals de Catalunya). El tancament però, no es va arribar a realitzar.
El Pla de Ginebra canviava totes les freqüències de Ràdio i aprovava unes noves normes, sobretot de caràcter tècnic, s’havia d’adaptar d’emissores abans de l’1 de juliol de 1987. És a partir d’aquí que Ràdio Sant Fruitós emet en la freqüència del 107.5 FM . També s’adquireix una nova emissora de 50 watts i amb estèreo.
El novembre de 1990 sortia publicat al DOGC, el reconeixement legal de les emissores municipals, amb el Decret 263/1990, de 23 d’octubre, de regulació del procés de concessió per a la gestió indirecta per part de les corporacions locals del servei de la radiodifusió sonora en ones de modulació de freqüència.
En el ple celebrat el dia 7 de gener de 1991, es sol·licita a la Generalitat la concessió d’autorització per l’Emissora Municipal Ràdio sant Fruitós de freqüència modulada d’acord amb el Decret 263/90 de 13 d’octubre, facultant al senyor alcalde a tal fi. Des d’aleshores, l’emissora va funcionant de manera regular, a base sempre de voluntariat, majoritàriament de joves del poble i de la resta de la comarca.
No és fins a l’any 2008, que l’emissora tanca les portes i passa a ser les dependències de l’Escola Taller del Consorci de les Valls del Montcau, esdevenint així un lloc on es fan tallers i s’emmagatzema les eines.
La reobertura
Després de 3 anys sense emissió, el maig de 2011, amb l’arribada del nou equip de govern, es pren la decisió de posar en funcionament l’emissora. No absenta de problemes, tècnics i també amb telecomunicacions…
L’abril de 2013 l’Ajuntament signa un conveni amb l’entitat Associació Ràdio Sant Fruitós per la gestió i emissió de la programació.
A l’octubre, i després dels procedents tràmits administratius i tècnics i un cop superada la inspecció i obtenir l’autorització de posada en marxa per part de l’autoritat competent, s’atorga per part del Govern, la concessió definitiva a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages per tal de realitzar el servei públic de radiodifusió dins la freqüència modulada. L’Ajuntament ja disposava des de l’any 2000 d’una llicència provisional de tipus municipal.
La Junta de l’Associació Ràdio Sant Fruitós, es reuneix el dia 17 de gener de 2014 i, abans de donar-se de baixa tots els membres en ple, s’aprova la incorporació a la ràdio la figura d’un coordinador- dinamitzador per tal que, passat un temps, es pugui arribar a crear una nova Junta i així evitar un altre daltabaix a l’emissora.
A partir d’aquí, es recuperen les relacions amb la resta d’emissores de la comarca, la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya, la Xarxa de Comunicació Local i s’estableix com a interlocutor preferent amb l’Ajuntament.
La força amb què va arrancar ara fa més de 30 anys és avui menor, però hi han ganes de consolidar un nou projecte, viable, líder i referent. És per això que, conjuntament amb altres emissores i ajuntaments del Bages es treballa, per tal de donar cobertura a tots aquells llocs on l’emissora no arriba, unint esforços per oferir serveis.
Un projecte que ha de servir per renovar-se, per adaptar-se al nou temps des dels àmbits tecnològic, econòmic i empresarial, per donar resposta al Sant Fruitós d’avui. Per continuar oferint el servei públic iniciat per aquells voluntaris l’any 1982.