Sant Fruitós de Bages multarà els veïns de Navarcles que llencin la brossa a Torroella

0
843
Cartells que han posat a Torroella de Baix dirigits als veïns de Navarcles perquè no tirin la brossa als contenidors que hi ha a l'entrada d'aquest barri de Sant Fruitós de Bages.

La recollida selectiva de residus porta a porta de Navarcles ha triplicat aquestes últimes setmanes la brossa als contenidors de Torroella. Davant l’augment de les deixalles, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha pres les mesures pertinents: ha obert les bosses i ha identificat els infractors, alguns veïns de Navarcles.

El procediment, a partir d’aquí, és simple: avisar als veïns que l’ordenança de l’ajuntament recull que la infracció d’evocar les deixalles als contenidors de Sant Fruitós és d’una multa de 1.500 euros. Així ho han advertit a través d’un cartell informatiu al barri fruitosenc adreçat als infractors. La polèmica, però, ha estat amb els veïns que sí que reciclen, ja que s’han sentit ofesos per la generalització de l’advertència. Des de l’Ajuntament de Sant Fruitós, l’alcalde accidental i segon tinent d’alcalde, Tomàs Casero, assegura que ja es van posar en contacte amb el municipi veí per advertir-los del que passaria i que ara ho han tornat a fer per corroborar-ho.

De moment, però, el cartell informatiu no ha estat suficient per evitar que alguns navarclins segueixin evocant les deixalles als contenidors de Torroella. Casero assegura que tot i que el percentatge de bosses de brossa ha disminuït una mica, encara queda molt per resoldre. Tot i així, des del consistori confien que aviat els infractors prenguin consciència i s’adhereixin a la recollida selectiva. De fet aquest no és el primer cas amb el que es troben, ja que la implementació del porta a porta a Santpedor va augmentar considerablement la brossa als contenidors del Parc de l’Agulla, que finalment es van haver de retirar.

Però que els veïns de Navarcles evoquin les deixalles a Torroella és només una de les reaccions d’aquells que no estan d’acord amb el sistema implantat per l’ajuntament. De fet, l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, assegura que ja van fer xerrades informatives als veïns demanant que no llencessin les escombraries a altres municipis ni a llocs inapropiats de la via pública. Ferrer afegeix, però, que “sorprenentment les incidències no són molt grans”. El que si que reconeix és que els contenidors de Torroella s’han vist afectats per la seva iniciativa però en un grau menor del que esperaven tenint en compte l’experiència dels altres municipis que ho han implantat.

Aquest incident, però, no només ha creat malestar a Sant Fruitós de Bages, sinó també entre els veïns de Navarcles. L’alcalde del municipi veí remarca, doncs, que no calia generalitzar, ja que “no són ‘els veïns de Navarcles’, sinó ‘alguns’ veïns” i que això ha ofès als que si que reciclen – que són la majoria. D’altra banda, però, entén el mecanisme de pressió de Sant Fruitós de Bages que acabarà forçant als veïns infractors a entrar en el sistema de reciclatge.

Pel que fa al futur del reciclatge a Sant Fruitós, tot i que Pineda de Bages i les Brucardes ja han implementat el sistema del porta a porta, el municipi està estudiant diferents projectes de cara als anys vinents, ja que la millora del medi ambient i l’encariment de les deixalles és un fet al que s’han d’afrontar.

Us deixem amb l’entrevista completa al segon tinent d’alcalde, Tomàs Casero:

 

El porta a porta a Navarcles

L’alcalde de Navarcles explica que aquesta iniciativa neix arran de “dues consideracions”. D’una banda, és una qüestió mediambiental per la qual s’ha de reciclar per no malmetre més el planeta i, per l’altra, es té en compte la perspectiva de l’encariment progressiu de les deixalles, ja que es preveu que en dos anys la taxa per tona de rebuig se situarà en 50 euros. Això suposaria per Navarcles uns 90.000 euros de més pel rebuig generat.

Ferrer afegeix que des del consistori han escollit la recollida selectiva porta a porta ja que, en matèria de reciclatge, aquesta era la proposta més eficient. Abans d’incorporar la iniciativa, de les deixalles que es recollien cada mes se’n reciclava un 28% – xifra que va augmentar en quatre punts quan es va iniciar la prova pilot al barri de les piscines. Així, amb el porta a porta, l’ajuntament té la voluntat d’arribar al 80% de reciclatge. Una xifra que s’està assolint, ja que Ferrer remarca que “s’està arribant a l’objectiu molt abans del previst” – de fet, de 40 tones de rebuig que generava el municipi, ara en són 5.

“Tots els sistemes tenen pros i contres”, afegeix l’alcalde navarclí, però que, tot i així, “els danys col·laterals han estat més petits del que s’imaginava”. La coordinadora del porta a porta de l’Ajuntament de Navarcles, Alicia Arauzo, també valora positivament la posada en marxa de la iniciativa i minimitza la crítiques que es fan a les xarxes socials:

El problema de les xarxes socials, segons el consistori, és que “tothom opina sense coneixement de causa” i demanen que els veïns primer s’informin abans de parlar. Tot i així, l’ajuntament valora positivament les iniciatives dels navarclins. De moment, el consistori està estudiant millorar el servei per tal que tots els comerços i veïns s’hi sentin còmodes.

Us deixem amb l’entrevista completa que Marc Morera ha fet a l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer:

Imatge del Punt Avui.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí